اهمیت تغذیه برای سالمندان
اهمیت تغذیه برای سالمندان
با افزایش سن، نیاز سالمندان به انرژی کاهشیافته و تمایل به مصرف غذا کمتر میشود. در این حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آنها پایینتر از حد مطلوب خواهد بود. توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه اهمیت فراوانی دارد. رعایت اصول تغذیه صحیح سالمندان سبب میشود فرد سالهای عمر خود را با سلامت و نشاط و راحتی بیشتری طی نماید و کمتر در معرض بیماریهای شایع همچون فشارخون بالا، چربی خون بالا، دیابت و پوکی استخوان قرار بگیرد. باید یادآور شد که تغذیه سالمندان و عادات غذایی مطلوب و صحیح در پیشگیری از این بیماریها مؤثر است، درنتیجه اگر اصول تغذیه سالمندان رعایت شود کمتر در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریها قرار میگیرند و این خود منجر به بهبود کیفیت زندگی آنان خواهد شد.
بسیاری از بیماریهایی که افراد مسن از آنها رنج میبرند نتیجه عوامل غذای رژیمی است که حتی تحت تأثیر رزیم غذایی در دوران جنینی و شیرخوارگی هست. این عوامل سپس با تغییراتی که بهطور طبیعی با روند پیری اتفاق میافتد، پیچیده میشوند. به نظر میرسد که وجود چربی در رژیم غذایی با سرطان روده بزرگ، پانکراس و پروستات همراه است. عوامل خطر آتروژنیک مانند افزایش فشارخون، افزایش چربی خون، بیماریهای قلبی-عروقی و عروق مغزی، دیابت، پوکی استخوان، سرطان و عدم تحمل گلوکز که همگی تحت تأثیر عوامل رژیم غذایی هستند. کمبود ریزمغذیها اغلب در افراد مسن به دلیل عوامل مختلفی ازجمله کاهش مصرف مواد غذایی و عدم تنوع در غذاهایی که میخورند، شایع است.
همچنین افراد مسن اغلب از کاهش عملکرد سیستم ایمنی رنج میبرند که میتواند به افزایش عوارض و مرگومیر در افراد این گروه منجر شود. از دیگر تغییرات مهم مربوط به افزایش سن میتوان به از بین رفتن عملکرد شناختی و وخیمتر شدن اختلال در بینایی اشاره کرد که همگی مانعی برای سلامتی و عادتهای غذایی در افراد مسن میباشند.
حسین صفری
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی
واحد بهبود تغذیه شبکه خدمات بهداشتی درمانی وآموزشی لامرد